C - vitamin és a bioflavonoidok

Dr. Nádor Virág Anikó , gyógyszerész - Éljünk vele!

http://nutrilab.hu/partnereink/bio-bolt-pecs

C-vitaminra vonatkozó egészségügyi állítások forrása: EFSA lista 
C-vitamin hozzájárul a kollagén termelődéséhez. Kollagén egy oldhatatlan fehérje amely elsődleges összetevője a bőrnek, csontoknak és az inaknak.Szükséges a vitalitás és energikus állapot fenntartásához.C-vitamin mint antioxidáns védi a retinánk és  a szemlencsénk egészségét, az őket egész év során érő szabad-gyökök károsító hatásától, mint például a napsugárzás, füst és környezet szennyezés. Védi szemünket az oxidatív és fotó-oxidatív stressztől.Csökkenti a fáradságot elégtelen mikro-tápanyag bevitel esetén.Fontos szerepe van az anyagcserében. Bevitt táplálék energiává való átalakításában.Segíti az idegrendszer munkáját, normális mentális funkciók működését.A szervezetünk védekező rendszerének részeként támogatja az immunrendszer működését.Szükséges ahhoz, hogy egészséges csontunk, fogunk, fogínyünk, porcunk és bőrünk legyen.Hozzájárul a vas felszívódásához.Elengedhetetlen a vérerek egészséges állapotban tartásához.Antioxidáns hatásánál fogva védi sejtjeinket. Ártalmatlanná teszi a szabad-gyököket.
Milyen területeken érvényesül a C-vitamin egészségmegőrző szerepe?

Citrom 40

Mandarin 30

Lime 30

Grapefruit 30

Narancs 50

Csipkebogyó 426

Acerola 1677 Gyümölcsök 100g-ban/mg


Acerolában „ mega dózisban” található C-vitamin. Csipkebogyótól 10 X több, narancstól meg 100X nagyobb mennyiség fordul elő benne.
A gyümölcs értékét az adja, hogy jelentős mennyiségben (4,5 %) tartalmaz C-vitamint. Ez az érés során gyorsan csökken, ezért a kereskedelmi forgalomba hozandó gyümölcsöt zöld állapotban szüretelik le. Ezen kívül sok káliumot, magnéziumot és A-vitamint is tartalmaz.Az acerola mint név az elmúlt pár évben kezdett feltűnni Magyarországon. Lombhullató fa, gyümölcse piros, a cseresznyére emlékeztet de formája az almát is idézi. Közép és Dél- Amerikában honos.
Acerola (Malpighia glabra) cereso, escobillo, health tree, Puerto Rican cherry.
C-vitamin tartalma 10X nagyobb mint a narancsnak. Kisebb mennyiségben B-vitaminokat és flavonoidokat is tartalmaz.
Csipkebogyó (Cynosbati pseudofructus)  gyepűrózsa, vadrózsa
Nálunk legismertebb a citrom és a narancs, de a sor ezzel nem zárul le. Ide tartozik a pomelo, grapefruit, mandarin, lime, citronád, királynarancs (narancs és a grapefruit keveréke) stb., közel 40 faj. A narancs C-vitamin tartalma 50mg/1-2 narancs.
Citrus fajok
Mely gyümölcsökben találhatunk kimagasló C-vitamin tartalmat?


Szent-Györgyi Albert vizsgálatai nem álltak meg a C-vitaminnál. Skorbutos tengerimalacokon végzett kutatásai során rájött arra, hogy az aszkorbinsav (C-vitamin) önmagában hatástalan, a citromos víz viszont meggyógyította a tengeri malacokat. Talált egy  új  anyagot amit  P-vitaminnak nevezett. Egyik összetevője a heszperidin. Mára a P- vitamin  bioflavonoidok közé számít. Kutatásai rámutattak arra, hogy P-vitamin és a C-vitamin együtt képesek a  skorbutos malacon segíteni. A P-vitamin szükséges a C-vitamin felszívódásához.Szent-Györgyi Albert amikor a kápia paprikából izolálta az első C-vitamint akkor még első nevén ignose”-nak (nemtudom-mi-cukor) nevezte. Azóta már szinte beszélni kezdő gyerek is tudja, hogy a C-vitamin segít a gyógyulásban. A „nem tudom mi”a mindennapjaink részévé vált. 

Egymás nélkül nem megy: C-vitamin és bioflavonoidok

Köszöntjük weboldalunkon!


 

Anderle Marianna

Egészségfejlesztő mentálhigienes szakember

Cím: Gyógyír egészségközpont, Pécs, Rákóczi u. 46.